Teknik soruna çözüm getiren çalışmalarınız buluş niteliği taşımaktadır. Buluşlarınız firmanızın ciddi özsermaye ve emekleri sonucu elde edilebilmektedir.. Bu buluşları korumak ve kullanabilmek adına ise patent tescili yapılması gerekir. Patent tescili sayesinde buluşlarınızı yasal olarak koruma altına alabilirsiniz. Yasal koruma, tescilini aldığınız ürün üzerinde tekel hakkı sağlamaktadır.
Bu buluşlarınızın yurt dışında da korunması hayati önem arz eder. Bu sebeple uluslararası patent tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Patent yurt dışı tescil işlemleri için yapmanız gerekenler hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve yurt dışında buluşlarınızın sınai haklarını koruyabilirsiniz.
Buluşlarınıza dair patent tescili işlemleri genellikle bulunduğunuz ülke sınırlarını kapsayacak şekilde yapılır. Fakat bu buluşların koruma alanını ve haklarını genişletmek isteyen patent sahipleri, bu amaçla yurt dışı patent tescil işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Farklı yollar ile yapılabilen bu başvurular, başvuru sahiplerinin haklarını genişletmektedir.
Yurt dışı patent tescil belgesi sahibi olunduktan sonra, tescilin asıl ülkesi ve patent başvurusunun yapıldığı ülkeler içerisinde uluslararası patent tescili sahibi olabilirsiniz.
Yurt dışı patent tesciline sahip olmak adına birden fazla yol izlenebilir. Tescil başvurusu yapacak kişiler, anlaşmaların içerikleri ve taraf olan ülkeler gibi unsurları göz önünde bulundurmalıdır. Bu başvurular seçilen yol ve yönteme göre uygulamalarda değişiklik gösterir.
Kısaca PCT olarak bilinen Patent İş Birliği Anlaşması 153 ülkenin taraf olduğu uluslararası patent tesciline sahip olmanızı sağlayan bir anlaşmadır. Patent işbirliği anlaşması sayesinde, başvuru tarihinden itibaren 30 ay içerisinde bu anlaşmaya taraf ülkelerin her birinde patent tescili başvurusu hakkınız bulunur.
PCT başvurusu sayesinde, hak sahipleri hem maddi kazanç hem de zaman tasarrufu elde ederler. Bu anlaşma ile her bir ülke için ayrı ayrı araştırma maliyetinin önüne geçilerek anlaşmaya taraf tüm ülkelerde geçerli bir rapor elde edilir. Böylece başvuru sahiplerinin hukuki haklarını çok daha makul maliyetler ile kullanmaları sağlanır.
PCT ile ilgili olarak unutulmaması gereken ise, bu anlaşma sayesinde her ülkede patent tescili elde etmiş olmazsınız. Sadece anlaşmaya taraf ülkelere ayrı ayrı başvuru hakkı elde edilmiş olur.
Sözleşmeye taraf tüm Avrupa ülkelerinde tek başvuruyla korumanın sağlanabileceği patent tescili alınabilmeyi sağlayan sözleşmedir. Ancak başka ülkelerde bu tescilin bir geçerliliği yoktur. Bu sözleşmenin amacı üye ülkelerde yapılacak patent tescilinin daha hızlı ve kolay olmasına imkân sağlamaktır.
Bu sözleşme sayesinde patent başvurusu çok daha az maliyetle yapılabilmekte ve Avrupa’nın her yerinde geçerli olabilmektedir. Avrupa Patent Ofisi tarafından yürütülen işlemler ile tesciliniz 20 yıl boyunca koruma sağlar.
Avrupa Patent Sözleşmesi kapsamında patent başvurusu yapmak için seçilebilecek ilk yöntem, Türk Patent ve Marka Kurumu’na gitmektir. Bu sayede işlemlerinizi Türkçe yürütebilir ve süreci daha kolay bir şekilde geçirebilirsiniz.
İlk başvurunun ardından 12 aylık süre içerisinde bu sözleşmeden faydalanarak patentinizin Avrupa ülkelerinde korunabilmesi içinde işlemler başlatılabilmektedir. Ulusal ve uluslararası başvuru rüçhan gösterilerek yapılabilmektedir. Avrupa patenti için, patent başvuru dilekçesi, tarifname, istemler, resimler ve özet belgeleri istenmektedir.
Yurt dışı patent tescil işlemleri için topluluklara başvurabileceğiniz gibi, ayrı ayrı istenen ülkelerde de koruma da sağlayabilirsiniz. Bu tescil başvurusuyla o ülkede koruma sağlayabilirsiniz. Buna klasik patent başvurusu adı verilmektedir. Bu yöntemle tescil 2-3 ülke içerisinde de sınırlı kalabilir.
Her ülke için tek tek yapılan başvurunun aynı zamanda ayrı ayrı patent süreci vardır. Klasik patent başvurusu genellikle daha zahmetli ve maliyetli olduğu için tercih edilmemektedir.
Avrupa’nın dışında farklı topluluklarda da patent başvuru yaparak, değişik ülke gruplarında koruma sağlanabilir.
Bu topluluklardan ilki Avrasya Patentidir. Düşük maliyetler ve kısa sürede patent tescili nedeniyle bu patent yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntemde Ermenistan, Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Azerbaycan gibi bir dizi üye ülkede başvuru yapılabilir.
OAPI Union ve ARIPO ile farklı Afrika ülkelerinde başvuru yapılabilmektedir. Bu patent sözleşmeleri sayesinde aynı zamanda PCT başvurusu ile bölgesel aşamada bu anlaşmalara geçiş yapılabilmektedir.
Son olarak Arap Ülkeleri Patent Sözleşmesi bulunmaktadır. Bir dizi Arap ülkesini kapsayan bu sözleşme ile toplu başvuru yapılabilmektedir.
Siz de faydalı model sistemi ya da patent tescil sistemi yöntemleriyle yurt dışı patent tescili yapmak istiyorsanız Alkanlar Patent’e başvurabilirsiniz. Patent tescil sürecinizi başından sonuna sizin adınıza takip ederek, ürünlerinize uluslararası koruma alması için yardımcı oluyoruz. Bizi arayarak uluslararası patent tescili konusunda bilgi alabilir, hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.