Teknik sorunlara ilişkin çözüm olarak üretilen her şeye buluş adı verilmektedir. Buluştan doğan hakların tesisi ve korunması için en önemli unsur ise patent tescilidir. Patent tescil belgesi sayesinde, buluşunuzun tüm kullanım haklarını elde edebilir ve üçüncü kişilere karşı kullanabilirsiniz.
Buluş sahipleri ve bu buluşları ellerinde bulunduran firmalar sık sık “Patent tescil belgesi nasıl alınır?” , “Patent başvurusu nasıl yapılır?” , “Koruma süresi ne kadardır?” gibi sorular sormaktadır. Yazımızda bu soruların tamamına cevap vererek, patent tescilini nasıl yapmanız gerektiğini anlatacağız.
Patent tescil belgesi, buluşun tescillenerek fikri ve sınai haklarınızı size veren, bu konuda yasal koruma sağlayan, sahip olduğunuz buluşların üreticisi ve satıcılarının ayırt edilmesini sağlayan önemli bir belgedir.
Patent belgesinin bir diğer amacı ise buluş sahiplerine haklarının korunduğunu ve desteklendiğini göstererek, yeni buluşlar konusunda teşvik etmek ve koruma sağlamaktır. Buluş sahibine, buluşun geliştirilmesi ve ticarileştirilerek piyasaya sunulması konusunda da teşvik edicidir.
Patent tescil belgesi alınan buluşlara ait teknik özellikler halka sunulur. Tescillenmiş buluşlar yeni başka buluşlar için ilham kaynağı olarak görülmektedir. Bu da ülkenin ekonomik ve ticari gelişimine katkı sağlar. Patent tescil belgesi ile, patent sahibi buluşun yeniliklerini, üretimini, ithalatını ve kullanımı kontrol edebilecek haklara sahip olur.
Patent tescili ile koruma altına alınan buluşun kullanılması, taklit edilmesi, pazarlanması ve ithal edilmesi gibi önemli konularda, hak sahibinin izni gerekir. Bu izin sayesinde, buluş sahiplerinin hakları korunur ve patent sahibine kazanç sağlayacak yasal yollar sağlanmış olur.
Patent belgesi sayesinde, buluşun lisans yoluyla kiralanması ya da ticari devri ile maddi gelirler elde edilebilir. Bunun yanı sıra buluş sahibi izinsiz kullanım durumlarında tazminat kazancı, AR-GE operasyonlarında fayda sağlaması gibi ek kazançları da vardır.
Patent belgesi almak için yapılması gereken ilk şey, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapmaktır. Bu kurumdan alınan araştırma ve inceleme raporları ile patent şartlarına uygunluk sağlanıp sağlanmadığı araştırılır. Türk Patent ve Marka Kurumu bu tip işlemlerde oldukça hassas davranmaktadır. Bu sebeple patent vekilleri ile çalışmak, patent tescil başvurusu sırasında oluşabilecek olumsuzlukları engelleyecektir. Bu sebeple başvuru yapmadan önce patent tescil danışmanlığı hizmeti almanız faydalı olacaktır.
Patent belgesi bulunan bir buluşun tüm hakları buluş sahibine aittir. Bu sebeple başkaları tarafından çoğaltılamaz ve ticari amaçla kullanılamaz. Ürettiğiniz bütün metot, cihaz ve fikirlerin üzerinde hak iddia edebilmek için tek yetkili kuruluş olan Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapılması gerekir. Bu başvurunun sonucunda talebinize uygun olarak çıkarılan patent tescil belgesi sayesinde buluşlarınızı hukuki olarak koruyabilirsiniz.
Türk Patent ve Marka Kurumu’na sınai haklar konusunda toplumun bilincinin artmasını sağlayarak, söz konusu hakları etkin biçimde korumayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra bu buluşların, tıpkı endüstriyel tasarım tescili süreçlerinde yaşandığı gibi uluslararası alanda da katkı sağlaması hedefler.
Özellikle firmalar, patent tescil belgesi alarak, marka değerlerini artırmaya son derece önem vermektedir. Firmaların yanı sıra, gerçek kişiler de patent tescili ile buluş sahibi olabilirler. TÜRKPATENT’e yapılacak bir başvuru ile bu belgenin sahibi olmanız mümkündür. Bununla birlikte patent tescili ile bazı şartlar vardır.
Bir buluşun tescillenerek, belge verilebilmesi için gereken şartlar şöyle özetlenebilir;
·Buluşa dair tanıtım metni bulunmalıdır
Geliştirilen ürünün daha önceden hiçbir şekilde bilinmemesi gerekir. Tescil başvurusundan önce, buluşa ilişkin bir tanıtım metni yazılması ya da böyle bir kaynağın bulunması gerekir.
·Buluş hayata geçirebilir olmalıdır.
Buluşunuzun imalatı yapılabilir ve hayata geçirilebilir olması gerekir. Bu nedenle buluşun üretilmesi sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel zorluklar ve çözümler etraflıca düşünülmelidir.
·Buluş basamağına sahip olması gerekir.
Son olarak, geliştirdiğiniz ürün buluş basamağına sahip olmalıdır. Bu kavram, ürünün geliştirme yöntemlerinin üçüncü kişilerce bilinmemesini kapsar. Bunun yanı sıra kullanılan teknik bilgilerin ve detayların ise belirli bir zaman ve emek süreci içerisinde geliştirilebilir olması gerektiğini gösterir.
Bu şartları sağlayan buluşlar için, patent tescili başvurusu yapılabilir. Şartları sağlamayan buluşlara patent tescil belgesi verilmemektedir.
Türkiye’de buluşlara ilişkin iki farklı tür koruma sistemi sağlanmaktadır. Bunlar; patent sistemi ve faydalı model sistemidir.
Faydalı model adı verilen sistem 10 yıl koruma süresine sahip “buluşunuzun yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik” kriterlerine göre raporlanarak tescile bağlandı tescil şeklidir. Faydalı model tescili, patent tesciline nazaran daha kısa süre de ve daha az maliyet ile alınabilmektedir.
Patent tescili ise; 20 yıl koruma süresine sahip, buluşunuzun “yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik “ kriterlerinin yanı sıra “buluş basamağı” bakımından da değerlendirilerek iki aşamalı rapor sistemi sonrasında alınabilen bir tescildir.
Siz de buluşlarınızın patentini almak için patent tescil danışmanlığı hizmetinden faydalanabilirsiniz. Alkanlar Patent olarak verdiğimiz bu hizmet ile buluşunuzun patent başvurusuna uygun olup olmadığını inceliyor, tarifnamesini yazıyor ve her yıl yapılması gereken yenileme işlemlerini takip ediyoruz. Siz de bu hizmetlerden faydalanmak ve buluşunuza patent almak için bizimle iletişime geçebilir böylece haklarınızı korumak yönünde ilk adımı atabilirsiniz.