Firma isimlerini ya da firmalar tarafından aktif şekilde kullanılan markaları tescil ettirmek isteyen kişilerin sorduğu ilk soru marka tescil ücretlerinin 2024 yılında ne kadar olduğudur. Marka patent ücretlerinin daha iyi şekilde anlaşılabilmesi için ilk olarak sınıf kavramının yeterince anlaşılması gerekir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen herhangi bir markanın 45 sınıftan oluşan listeden ilgili olan sınıfların tercih edilerek tescil ettirilmesi şarttır.

Örnek vermek gerekirse; restoran işletmeciliğinin yapıldığı bir firmanın markası 43/sınıfında tescillenmesi gerekir ve tek sınıflı olarak tescillenmesi mümkündür. Ancak hem farklı gıda ürünlerinin paketli olarak/perakende olarak satışının yapıldığı hem de işletmeciliğin üstlenildiği durumlarda 35 ya da 29-30 gibi sınıfların tescillenmesi gerekebilir. Her sınıfın aşağında yer alan ek maliyetlere konu olacağı mutlaka ifade edilmelidir. Bu sayede sorunsuz ve hızlı bir şekilde marka tescili sürecine giriş yapılmış olur.

marka-tescil-ucretleri

Marka tescil başvurusunda ürünle ilgili ücretin netleştirilmesi için sınıf listesinde bulunan kategorilerden ticari faaliyet için en uygun sınıflar tespit edilerek, tescillenecek olan markanın sınıf sayısı mutlaka bulunmalıdır. Bu noktada sınıf sayısı; tescillenecek olan markanın kullanılacağı ve ticari faaliyetinin yürütüleceği sektörlerin çeşitliliğine göre değişikliğe uğrayabilir. Bunun için alanında uzman bir marka vekili ile çalışmak çok faydalı olacaktır. Aksi takdirde istenmeyen bir takım sorunların yaşanması muhtemeldir.

Marka Tescil Fiyatları

Patent alma ücretleri; marka başvurusu, marka yenileme, marka tescili, marka itirazı gibi çeşitli işlemler için ödenir. Bu anlamda marka tescil ücreti bu konuda profesyonel hizmet anlayışına sahip olan Alkan Patent'in banka hesaplarına yatırılabilir. Bu sayede süreci sizin adınıza takip eden alanında uzman kadromuz süreci yakından incelemeye alma fırsatı yakalayabilir. Marka tescil fiyatları ödemelerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Marka tescil ücreti, başvurunun yapıldığı sınıf sayısına göre ayrıca hesap edilir. Tek sınıflı olan marka başvurularında, tek sınıf adına belirlenen bir ücret ödemesi yapılır. Ek sınıflı marka başvurularında ise ilk iki sınıf için tespit edilen ücretin ödenmesi gerekir. Üçüncü sınıf ve sonraki her bir sınıf için ise ek sınıflı bir başvuru ücreti ödenir,
  • Marka tescil ücreti; marka tescil işleminin tamamlanabilmesi için gereken bir ücret olarak karşınıza çıkar. Marka tescil ücretini zamanında ödeyerek markayı gerekli şartları sağlayarak koruma altına almak mümkün hale gelir.

Marka tescil ücretleri; marka hakkı sahiplerine markalarını koruma altına alarak yasal haklarını daha sağlıklı bir şekilde koruma imkanı verir. Bu süreç içerisinde markanızı taklit etme ya da kullanma girişimlerinden verimli bir şekilde korunabilirsiniz. Ancak bu hizmetin maliyeti konusunda bilgi sahibi olmak, marka sahiplerinin ve girişimcilerin ilk olarak kafalarına takılan sorulardan biridir. 2024 yılında marka tescil ücretlerinin ne kadar olacağına dair net bir beyanda bulunmak için mevcut eğilimler ve faktörler detaylı şekilde incelenmelidir. Buna bağlı olarak marka tescil ücretleri, farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse; tescil edilecek olan markanın kategorisi, tescil işlemleri ve süreci, ek hizmetler gibi noktalar bu ücretlerin belirlenmesi konusunda önemli rol oynar. Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen bu tarifler her yıl değişiklik gösterir.

Marka tescil ücretleri için bilgi almak için iletişime geçiniz.

Marka İşlem Ücretleri

Marka işlem ücretlerinin 2024 yılında ne kadar olacağını belirlemek için, mevcut olan ücretlere ve geçmiş zamanlardaki trendlere bakılması gerekir. Her ne kadar bu konuda keskin rakamlar vermek çok mümkün olmasa bile, genel olarak her yıl enflasyon oranında bir artış gözlenir. Buna bağlı olarak 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen marka tescil başvuru ücreti 275 TL idi. Bu ücret, marka tescil başvurusu sürecinde gereken başvuru, ön araştırma, tescil ve itiraz aşamalarının tamamını kapsar. Eğer söz konusu marka birden fazla sınıfta tescil edilecekse, her sınıf için ayrı bir ücret ödenmesi gerekir.

Geçmiş zamanlarda gözlemlenen enflasyon oranına bakıldığında, marka tescil ücretlerinin her yıl ortalama olarak %10-15 oranında arttığı görülür. Bu oran baz alındığında 2024 yılı geldiğinde marka tescil ücretinin 390-420 TL arasında olması gerekir. Ancak bu rakam resmi kurum tarafından belirlenen ücretleri ve ön plana çıkan diğer hizmetleri kapsamamaktadır.

Marka Tescil Ücreti 2024

Marka tescili harç tutarları, resmi bir ücret olurken tescil işleminin başlatılabilmesi ve tamamlanabilmesi için mutlaka ödenmek zorundadır. Marka tescil işlemlerinde ödenecek olan bu ücretler, markanın tescil edileceği ürün ya da hizmet sınıflarına göre birbirinden çok farklı olabilir. Buna bağlı olarak tescil almak istenilen ürün ya da hizmet sınıflarının sayısı arttıkça ya da azaldıktan başvuru maliyeti aynı oranda artış ya da azalma gösterir. Bu ücretler, markanın tescil müracaatının yapılabilmesi için işlem başına ödenir.

Marka tescil ücretleri, marka sahipleri ve girişimciler için önceden hesap edilmesi gereken çok önemli bir maliyet olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden 2024 yılında bu ücretin ne kadar olacağını tahmin etmek, finansal stratejileri hayata geçirmek ve bütçe planlaması yapmak için çok önemlidir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken en önemli detay bu fiyatların sadece bir tahmin olduğu ve resmi kurum tarafından belirlenen ücretlerin ve ek hizmetlerin ücrete dâhil olmadığıdır. Bu yüzden en güncel ve en doğru bilgiye ulaşmak için Türk Patent ve Marka Kurumu'nun resmi web sitesini takip etmek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Marka tescil işlemleri sonlandırıldığında, tescil belgesini alabilmek için Resmi Belge Düzenleme Harcı yatırılması gerekir. Resmi Belge Harcı, başvuru sırasında ödenen başvuru ücretlerinden ayrı olarak tescil işlemlerinin sonuna gelindiğinde ödenir. Ödenmediği takdirde ise işlemler Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından iptal edilerek, işlem başına ödenen harçların ise geri iade edilmesi mümkün değildir.

Marka başvurusunu Alkan Patent kalitesinde yaptığınızda marka tescil ücreti ödemesini patent ofisimizde gerçekleştirerek marka takibi hizmetinden faydalanma imkanı yakalayabilirsiniz. Alkan Patent; söz konusu marka ve patent tescili olduğunda üst düzey kalite standartlarında çalışma prensibi ile rakiplerinden hep bir adım önde olan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Size ait olan bir fikir, ürün ya da hizmetin marka tescilini alma sürecinde Resmi Belge Düzenleme Harcı başta olmak üzere her adımda karşınıza çıkabilecek sorunlara akılcı çözüm önerileri sunan Alkan Patent ile zamandan ve nakitten tasarruf etme imkanı yakalayabilirsiniz. Müşteri odaklı hizmet veren Alkan Patent kalitesini yaşamak ve uzun yıllardan bu yana süregelen çalışma tecrübesini deneyimlemek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman kadromuzla irtibat kurabilirsiniz.