Fikir patenti, teknik olarak bakıldığında sadece fikirle alınabilecek bir şey değildir. Yani teknik olarak bir fikrin patentinin alınması mümkün değildir. Fikir olarak oluşan bir proje, prototip safhasına geldiğinde, başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patentinin alınması mümkün hale gelir. Fikir patenti aşaması, bir ürün ya da ürün oluncaya kadar geçen süre içerisinde insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlandıktan sonra fikir aşamasına geçmesi anlamına gelir. Bu aşamanın sadece fikir olarak kalması, fikre ait patentin alınması için yeterli değildir.
Düşünülmüş fikirlerin fiziksel olarak hayata geçirilmiş ve üretilmiş olması gerekir. Bu sayede hayata geçmiş olan fikrinize patent alabilirsiniz. Tamamen patent sahibi tarafından düşünülen, geliştirilen ve patent sahibine ait olan fikirlerin hayata geçmesinden kaynaklı alınabilen patentlere fikir patenti ismi verilse bile, böyle bir şey mümkün değildir.
Yalnızca düşünülen fikirlerin patenti alınamadığı için, fikir patenti nasıl alınır sorusu sıklıkla sorulur. Bu sorunun cevabı ise net olarak hayırdır. Patenti alınacak olan fikrin düşündükten sonra hayata geçirilmesi ve bu fikri tamamen yansıtan en az bir prototipin olması şarttır. Bu sayede fikir patenti adı altında düşünülen bu fikre ait ve o fikri yansıtan ürünün patentinin alınması mümkün olabilir. Aksi durumda yalnızca düşüncede kalmış bir fikrin, fikir patentinin alınması söz konusu olamaz.
Fikir patenti nasıl alınır diye çok sık bir şekilde araştırılsa bile, dünya üzerindeki bütün patent uygulaması yapan kurum ve kuruluşlarda bu gibi bir uygulama yoktur. Fikir patenti; bir fikrin en ince ayrıntısına kadar düşündükten sonra, hayata geçirilen ve patenti alınan fikirleri kapsar. Sıfırdan bir proje yaratarak ya da var olan herhangi bir projeyi geliştirerek alınan patentlere fikir patenti ismi veren kesimler bulunur. Fikir patenti nedir sorusunun net cevabı budur. Bu şekilde alınan patentlere tek başına fikir patenti ismini vermek de çok doğru sayılmaz.
Yalnızca bir fikrin patentinin alınabilmesi, teknik olarak çok da mümkün değildir. Patent alabilmek için bazı belli şartlar vardır. Bunlardan biri olan ve en önemli kriter olarak nitelendirilen unsur ise patent alınacak fikir ya da buluşun sanayide üretilebilir olmasıdır. Bu ve diğer tüm şartları karşılayan fikir ve buluşlar, patent tescili almaya hak kazanabilir. Genel olarak üretilecek olan fikirlerin prototip destekli sunumlar sayesinde patent almanın çok daha kolay olabildiği söylenebilir.
Fikir patenti almak için, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılırken bazı gereklilikler şart koşulur. Bunlar ise tarifname, istemler, şekiller ve özet olarak sıralandırılır. Bu başvuru tipinde fikir patenti alabilmek için gerekliliklerin tam anlamıyla yerine getirilerek, uygun bir dille yazılmış olması gerekir. Bazı istisnalar dışında, bu gereklilikleri tam anlamıyla yerine getirebilen fikirlerin, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun incelemesinden sonra patent tescili alabilmesi ihtimal dahilindedir.
Tarifname kısmında, fikir patenti alabilmek için fikrin tam olarak detaylı bir şekilde anlatılmış olması gerekir. Yani fikre ait özellikler, yakın özellikleri bulunan ürünlerde farklılıkları, üretim planlaması gibi düşünülen ve fikir olarak planlaması yapılan her özelliğin ve durumun detaylı şekilde anlatılmış olması gerekir. Bundan sonra gelen istem kısmında fikir patenti alınacak olan fikrin yeni olan özellikleri, koruma altına alınmak istenen kısımlarının detaylı bir şekilde anlatıldığı ve Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan patent istenilen asıl noktaların incelenerek yazıldığı kısımlar olarak nitelendirilir. Bu kısımda, fikir patenti nasıl alınır sorusunun en net şekilde merak uyandıran ve araştırılan kısmı olduğu söylenebilir.
İstemler bölümü; bir fikir ya da buluşun patentlenmesini istenilen ve yeni olan kısmının ya da kısımlarının tam anlamıyla özgün bir şekilde ve olabildiği kadar detaylı şekilde anlatılarak yazıya döküldüğü kısımdır. Bu kısımda patent tescili alınacak olan fikir ya da ürünün en can alıcı kısmıdır. Bu noktada fikre ait patent alınması gereken ve özellikle korunması gerekli olan özellikler en ince detayıyla ifade edilmelidir. Şekil basamağında fikir patenti alınmak istenen fikre ait yaklaşık bir çizimle, şekiller aracılığı ile gösterilmesi şarttır.
Fikir uygulamaya döküldüğü zamanda, yaklaşık ne şekilde gözükeceğini, istemler kısmında özellikle koruma talep edilen bölgelerin nasıl gözükeceği belirtilmelidir. Şekiller kısmı ne kadar gerçekçi ve ayrıntılı olursa, patent tescil işleminin olumlu sonuçlanma olasılığı da o kadar yüksek olur. Bu sayede fikir patenti alabilmek için herhangi bir prototip sunmaya gerek kalmaz. Şekiller kısmında özellikle istemler kısmında ifade edilen ve özellikle talep edilen yerlerin şekillerin ayrıntılı bir şekilde gösterilmesi, başvuru sürecinde fikir patentinin olumlu sonuçlanmasını doğrudan etkiler. Şekiller kısmında verilen bu ayrıntılar ve fikrin üretilebilmesi için her şeyin düşünülmüş olması, söz konusu şekillerin belli olması artı bir özellik olarak mutlaka değerlendirmeye dahil edilecektir. Özet kısmında ise fikir patenti almak istenen fikrin genel bir özet kısmının yapılması önemlidir.
Fikir aşaması çalışılacak sektörler, üretim kısmı gibi tüm detaylı kısımların özetlerinin çıkarılması ve sade bir dille anlatılması gerekir. Bunlar tamamlandıktan sonra, başvuru şartlarını yerine getiren ve fikir patenti alınmak istenen fikrin değerlendirme aşamasına geçmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından dünya üzerindeki örnekleri, yararları, özgünlüğü gibi birçok açıdan değerlendirilir. Sonrasında fikre ait bir patent alınıp alınmayacağına karar verilir.
Fikir patentinin nasıl alınacağını öğrenmek tüm fikri ve Sınai mülkiyet haklarına sahip olduğunuzdan emin olmak için atılan çok önemli bir adımdır. Fikir patenti, halk arasında düşünce patenti olarak da bilinir. Fikir patenti, size ait olan fikri koruma altına almak için çok önemli bir süreci kapsar. Özellikle fikir patenti alabilmek için özgün bir fikir geliştirmiş olmalısınız. Daha önce patent işlemi yapmayan biri için, bu süreç son derece uğraştırıcı gözükebilir. Fikrinizi özgünleştirdikten sonra, pazar araştırması yapmak ve sonrasında çok ayrıntılı çizimlerini gerçekleştirmek, patente özel terminolojiyi kullanarak yazı yazmak gerektiğiniz düşünüldüğünde, fikir patenti sürecini öğrenmek ve gerçekleştirmesi için büyük bir zaman yatırımı yapmak gerekir.
Teknik olarak bir fikir patent almak çok mümkün olmadığından, sadece bir fikirden geliştirilen buluş için patent alabilirsiniz. Buluş aslında üretilmeli ya da buluşun bir açıklaması patent başvurusuna dâhil edilmelidir. Bu noktada bir patent uzmanına başvurmak ve fikir patenti hakkında danışmanlık almak çok önemlidir. Bir patent firması, sadece sizin için bir patent almakla kalmayıp, diğer yandan gönderdiğiniz patentin milyon dolarlık fikrinizi gerçekten koruyacağından ve patent başvurusundaki dili, buluş için mümkün olan en yüksek koruma oranını sunan katı taleplerle mümkün olduğu kadar güçlü hale getirerek bir tekel sunacağını garanti altına alır.
Bir fikir patentinin sunduğu en önemli avantajı diğerlerini dışlama hakkı vermesidir. Bununla beraber bir patentin size gerçek anlamda bir tekel sunabilmesi için sağlam taleplerle güçlü bir patent gerektirir. Patent uzmanları; belli endüstrilerinin teknik dilini net şekilde bilirken, bir buluş için koruma miktarını artırmanın en iyi yolunu anlayan profesyonel uzmanlardır. Buna bağlı olarak patent uzmanları genel olarak hukuk fakültesine gidip, devlet barı sınavı ve patent baro sınavını geçen programcılar, mühendisler, bilim adamları ya da teknisyenler olarak karşınıza çıkar.
Bir patent firması ile çalışmak, size ait olan buluş, fikir ya da ürüne dair patent almanın prosedürleri hakkında yol göstericidir. Bu konuda her zaman üst düzey standartlarda hizmet anlayışı ile ön plana çıkan Alkan Patent; fikir ve buluşlarınızı koruma altına alma sürecini planlar, yönetir ve yakından takip eder. Uzun süredir patent ve tescil konusunda başarısıyla rakiplerinden bir adım öne çıkmayı başaran Alkan Patent güvencesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz.